İngiltere, bu haftaya sosyal medya platformlarının yasal düzenlemeleri konusunda görüşmelere başlayacak ve yalan haber, terör propagandası ve çocukların cinsel istismarı gibi “çevrimiçi zarar” konularını tartışacak.
Dijital, Kültür, Medya ve Spor Sekreteri Jeremy Wright BBC’ye verdiği demeçte, “Çevrimiçi şirketlerin kendilerini düzenleme dönemi sona erdi” dedi.
İngiltere İçişleri Bakanlığı ile Kültür, Medya ve Spor Dairesi’nin ortaklaşa yürüteceği çalışmada kural ihlalinde bulunduğu tespit edilen sosyal ağların para cezasına çarptırılması veya erişimin engellenmesi gibi tedbirler alacakları açıklandı.
Benzer şekilde geçtiğimiz hafta Avusturalya’da korku ve şiddet içerikli paylaşımları kaldırmayan platformlar için ceza verilmesini öngören yasalar kabul edildi. Almanya da geçtiğimiz yıl bu konuda yasal düzenlemeler getirdi ve açıkça yasa dışı olduğu belli olan paylaşımların 24 saat içinde kaldırılmaması halinde yayınlayan platforma 50 milyon Euro’ya kadar para cezası verilmesini öngören yasaları kabul etti.
Tabii ki, bu kuralların ifade özgürlüğüne aykırı olup olmayacağı ve devletin söz konusu kurallara aykırı davranan şirketlere etkili bir şekilde yaptırım uygulayıp uygulamayacağı ve bu yaptırımların hangi durumlarda uygulanacağı konusunda yeterli donanıma sahip olup olmadığına dair tartışmalar var.
Avustralya kamuoyu görüşüne başvurmadan mevzuatı yürürlüğe sokmasına rağmen, İngiltere’nin bunları uygulamak için daha fazla adım atmadan önce kamuoyuna danışmaya karar verdiğini belirtmemiz gerek.