Mark Zuckerberg bu haftanın başlarında yayımladığı blog yazısında, Facebook’un değişim potansiyelinin ve internetin geleceğinin birlikte gelişmekte olduğunu açıkladı. Açık paylaşım fikri üzerine kurulan ve milyarlarca dolarlık bir platform haline gelen Facebook daha özel ve samimi bir sosyal ağ olmaya hazırlanıyor.
Blog yazısının tamamı burada yer almakta olup, kilit noktalarını aşağıda sizler için derledik
Mesajlaşma her şeyden önce gelir
Zuckerberg, yazının başlarında: “Birkaç yıl içinde, Messenger’ın ve WhatsApp’ın gelecekteki sürümlerinin insanların Facebook ağında iletişim kurmalarının ana yolu olmasını bekliyorum. ”Sosyal ağlarda mesajlaşmanın, sosyal ağların geleceği olduğu ve paylaşımların yayılmasını sağladığı su götürmez bir gerçek.
Facebook her ne kadar geniş kitlelere paylaşımda bulunan bir ağ olsa da özel mesajlaşmalara da önem verdiğini söyleyebiliriz. Zuckerberg toplulukların, bağış toplayıcıların ve büyüyen işletmelerin özel etkileşimlere odaklanması gerektiğini söylüyor.
Facebook’ta paylaşım, başlangıçta arkadaşların ve ailenin görmesi için ilan panosunda bir şeyler yayınlamak gibi hissettirirken, artık arkadaşlarla, gruplarla ve işletmelerle özel olarak etkileşim kurmayı daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli hale getirmeyi planlıyor.
Her şeyi şifrele
Zuckerberg şöyle diyor: “İnsanlar, özel iletişimlerinin güvenli olmasını ve yalnızca gönderdikleri kişiler tarafından görülmesini istiyorlar – bilgisayar korsanları, hükümetler ve hatta kullandıkları hizmetleri işleten insanların değil.”
Bunun için, Facebook’un mesajlaşma hizmetlerinde uçtan uca şifrelemeye ihtiyacı var, tıpkı WhatsApp’ta olduğu gibi. Zuckerberg, hükümetlerin “yazışmalar için çoğunlukla yasa dışı taleplerde bulunduğunu” ve bazen de şifrelemenin kullanıcıların hayatını kurtardığını belirtti.
Aynı zamanda, şifreleme, kötü niyetli insanları yakalamayı daha da zorlaştırır; bu nedenle şirket, bu kişilerin davranışlarını saptamanın yeni yollarını araştırıyor. Yine de, Facebook “olası tehlikelerin tümünü asla bulamayacağının” farkında.
Yayınların belirli bir süre sonra silinmesi
Zuckerberg, belki bir ay veya bir yıl sonra otomatik olarak sona erecek gönderilerin yapılmasını istiyor. Gönderiyi daha az süreli olarak paylaşmak, gelecekte size zarar verme olasılığını azaltır.
Bu, patronunuzun veya iş arkadaşlarınızın, utanç verici üniversite fotoğraflarınızı görmesini engelleyebileceğiniz anlamına gelir, ancak tabii ki, bazı insanlar eski fotoğraflarına bakmak istiyor, bu yüzden Facebook’un, anılar(tarihte bugün) özelliğinin kullanımını engellemeden kalıcılığını azaltmanın bir yolunu bulması gerekecek. Örneğin, eski postaları doğrudan silmek yerine otomatik olarak gizleyebilir. Facebook ayrıca, mesajların ne kadar süreceğini belirleme seçeneği sunacağını da söylüyor.
Uygulamaların beraber çalışmasını sağlayın
Modern iletişim hakkında en can sıkıcı şeylerden biri, herkesin farklı bir mesajlaşma uygulaması kullanabiliyor olmasıdır. Bazı insanlar sadece WhatsApp kullanıyorken, diğerleri Messenger kullanıyor, bazıları yalnızca metin, bazıları ise Instagram Direct’i kullanıyor. Zuckerberg bunların birlikte çalışmasını istiyor.
Bu birlikte çalışabilirlik, örneğin Facebook Marketi’nde bir şey satmanıza ve telefon numaranızı vermeden WhatsApp’ta yanıt vermenize olanak sağlar. Hem Instagram hem de Facebook’ta bir hikaye yayınlayabileceğiniz ve hepsini tek bir yerden cevaplayabileceğiniz anlamına gelir.
İnsan hakları konusunda ülke politikalarını dikkate alma
Facebook, “gizlilik veya ifade özgürlüğü gibi insan haklarını ihlal konusunda bir sicile sahip olan ülkelerde” veri merkezleri kurmayacaktır. Bu, söz konusu ülkelerin insanların verilerine erişmesini veya Facebook çalışanlarını bilgi sağlamadığı için cezalandırmasını zorlaştırmaktadır.
Zuckerberg, bu yaklaşımın bazı ülkelerde uygulamalarının engellenmesine yol açacağını kabul ediyor ve “Bu yapmak istediğimiz bir takas” diyor.